Zdravá strava je v poslední době velmi často diskutovaná. Proč? Inu, lidé chtějí jíst to, co je pro ně nejlepší. Zpravidla už není problém si za kvalitní stravu připlatit, a proto se lidé dívají i po jiných surovinách, než na které byly zvyklí. Příkladem je i taková mouka. Dříve byl zájem zejména o tu klasickou pšeničnou bílou. Její použití je stále velmi bohaté, neboť se z ní vyrábí většina pečiva, které lze koupit v jakékoliv pekárně. Stále častěji je však možné setkat se také se špaldovou moukou. Ta je velmi oblíbená zejména proto, že je o mnoho zdravější než klasická pšeničná bílá. O jaké výhody jde konkrétně? Proč byste měli i vy mít zájem právě o tuto zajímavou surovinu?
- Obsahuje mnoho vitamínu, stopových látek a minerálů
- Specifická oříšková chuť
- Dá se s ní připravovat pečivo stejného ražení jako u pšeničné bílé varianty
Je zřejmé, že je to vždy s nějakým kompromisem. Zatímco pšeničná bílá varianta je skvělá pro přípravku, neboť se s ní pracuje naprosto skvěle, ať už jde o jakékoliv pečivo, v případě špaldy je zde zase nezanedbatelný význam z hlediska zdraví. Lidé by navíc neměli z dlouhodobého hlediska konzumovat jenom klasickou bílou variantu pšenice, ale měli by se zaměřit na její zdravější alternativy. Ať už celozrnná pšenice nebo jenom špalda, stále jde o lepší volbu, než pokud byste neustále konzumovali pečivo jenom z bílé pšenice.
Vyzkoušejte něco nového, nebudete litovat
Každá nová potravina může nějakým způsobem posunout vaše chutě dále. Proč se omezovat na něco stejného, když máte k mání mnoho nových surovin? Příště to nemusí být jenom špalda, ale může to být něco zcela jiného. Důležité je však také to, aby vám chutnalo, čehož se v případě špaldy nemusíte mít obavy. Důležité je uvědomit si, proč byste vlastně měli tuto surovinu využívat. Je to zejména hledisko zdraví, které byste neměli podceňovat.